## Quantitative Aptitude Questions and Answers With Explanation (Practice set 11)

**Q1:****Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 3.25?**

A) 47.5 degrees B) 57.5 degrees

C) 45.5 degrees D) 55.5 degrees

**Q2:****Insert the missing number.****2, 4, 12, 48, 240, (....)**

A) 960 B) 1440

C) 1080 D) 1920

**Q3:****If 0.75: x :: 5:8, then x is equal to:**

A) 1.12 B) 1.16

C) 1.20 D) 1.30

**Q4:****A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterward by B with Ks. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3: 1?**

A) 4 months B) 5 months

C) 6 months D) 8 months

**Q5:****A's salary is 40% of B's salary which is 25% of C's salary. What percentage of C's salary is A's salary? **

A) 10 B) 20

C) 30 D) 40

**Q6:****A pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that, the average marks for the class got increased by half. The number of pupils in the class is :**

A) 45 B) 40

C) 39 D) 37

**Q7:****The compounded ratio of (2 : 3), (6: 11), and (11:2) is**

A) 1:2 B) 2:1

C) 11:24 D) 36:121

**Q8:****A mixture contains alcohol and water in the ratio of 4 : 3. If 5 liters of water is added to the mixture, the ratio becomes 4: 5. Find the quantity of alcohol in the given mixture.**

A) 10 B) 12

C) 15 D) 18

**Q9:****The L.C.M of two numbers is 495 and their H.C.F is 5. If the sum of the numbers is 100, then their difference is **

A) 10 B) 46

C) 70 D) 90

**Q10:****If 75% of a number is added to 75, then the result is the number itself. The number is :**

A) 100 B) 200

C) 300 D) 400

**ANSWERS WITH EXPLANATION**

** **

**Answer1: A) 47.5 degrees****Explanation:**

At 3 O'clock, Minute hand is at 12 while the Hour hand is at 3. Again the minute hand has to sweep through ( 30 x 5 ) ie 150° for reaching figure 5 to show 25 mins.

Simultaneously the Hour hand will also rotate for 25 mins. Thus starting from the mark, 3 the hour hand will cover an angle = (25 x 30) / 60 = 12.5°

Hence, Angle between Hour and the Minute hand = ( 60 - 12.5 ) = 47.5°

**Answer2: B) 1440****Explanation:**

Go on multiplying the given numbers by 2, 3, 4, 5, 6.

So, the correct next number is 1440.

**Answer3: C) 1.20****Explanation:**

(x * 5) = (0.75 *8)

X=6/5 = 1.20

**Answer4: D) 8 months****Explanation:**

Suppose B joined for x months . Then, ( 85000 * 12 )/(42500 * x) = 3. or x = (85000 * 12) / (42500 * 3) = 8.

So, B joined for 8 months.

**Answer5: A) 10****Explanation:**

A's Salary = 40% of B = 40% of (25% of C) = 40/100[(52/100)*100] % of C = 10% of C.

**Answer6: B) 40****Explanation:**

Let there be x pupils in the class.

Total increase in marks = (x * 1/2) = x/2.

x/2 = (83 - 63) => x/2 = 20 => x = 40.

**Answer7: B) 2:1****Explanation:**

Compounded Ratio:: When we compound two or more ratios with each other through product or multiplication, the result is simply a compound ratio.

Thus, the product of two or more ratios; i.e, ab: cd is a ratio compounded of the simple ratios a:c and b:d.

Required compounded ratio = (2/3 x 6/11 x 11/2) = 2/1.

**Answer8: A) 10****Explanation:**

Let the quantity of alcohol and water be 4x liters and 3x liters respectively

4x/(3x+5) = 4/5

20x = 4(3x+5)

8x = 20

x = 2.5

Quantity of alcohol = (4 x 2.5) litres = 10 litres.

**Answer9: A) 10****Explanation:**

Let the numbers be x and (100-x).

Then,x(100−x)=5*495

=> x2−100x+2475=0

=> (x-55) (x-45) = 0

=> x = 55 or x = 45

The numbers are 45 and 55

Required difference = (55-45) = 10

**Answer10: C) 300****Explanation:**

Let the number be x, Then

75% of x + 75 = x

=> x - 75x/100 =75

=> x = 300

Also Practice: *Quantitative Aptitude Questions and Answers With Explanation (Practice set 10)*