## Quantitative Aptitude Questions and Answers With Explanation (Practice set 13)

**Q1:****A thief is noticed by a policeman from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. What is the distance between them after 6 minutes?**

A) 100 m B) 150 m

C) 190 m D) 200 m

**Q2:****One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen, and King only)?**

A) 3/13 B) 1/13

C) 3/52 D) 9/52

**Q3:****Insert the missing number.****2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, (....)**

A) 61 B) 64

C) 72 D) 70

**Q4:****The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15, and 18 is:**

A) 74 B) 94

C) 184 D) 364

**Q5:****If 4 (A's capital) = 6 (B's capital) = 10 (C's capital), then out of a profit of Rs. 4650, C will receive __________.**

A) Rs.700 B) Rs.800

C) Rs.900 D) Rs.1000

**Q6:****On what dates of April 2001 did Wednesday fall?**

A) 2nd,9th,16th,23rd B) 4th,11th,18th,25th

C) 12th,18th,27th,6th D) 1st,8th,15th,22nd

**Q7:****An air conditioner can cool the hall in 40 minutes while another takes 45 minutes to cool under similar conditions. If both air conditioners are switched on at the same instance then how long will it take to cool the room approximately?**

A) 18 minutes B) 19 minutes

C) 22 minutes D) 24 minutes

**Q8:****A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?**

A) 3/7 B) 4/7

C) 1/8 D) 3/4

**Q9:****How many days are there in x weeks x days?**

A) 7x * x B) 8x

C) 14x D) 7

**Q10:****In how many different ways can the letters of the word 'OPTICAL' be arranged so that the vowels always come together?**

A) 360 B) 700

C) 720 D) 120

**ANSWERS WITH EXPLANATION**

**Answer1: A) 100 m****Explanation:**

Relative speed of the thief and policeman = (11 – 10) km/hr = 1 km/hr

Distance covered in 6 minutes = (1/60) x 6 km = 1/10 km = 100 m

Therefore, Distance between the thief and policeman = (200 – 100) m = 100 m.

**Answer2: A) 3/13****Explanation:**

Clearly, there are 52 cards, out of which there are 12 face cards.

P (getting a face card) = 12/52=3/13.

**Answer3: C) 72****Explanation:**

The pattern is 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x 5, 5 x 6, 6 x 7, 7 x 8.

So, the next number is 8 x 9 = 72.

**Answer4: D) 364****Explanation:**

L.C.M. of 6, 9, 15, and 18 is 90.

Let the required number be 90k + 4, which is a multiple of 7.

The least value of k for which (90k + 4) is divisible by 7 is k = 4.

=>Required number = (90 x 4) + 4 = 364.

**Answer5: C) Rs.900****Explanation:**

Let 4A = 6B = 1OC = k. Then, A = k/4, B = k/6, and C =k/10 .

A : B :C = k/4 : k/6 : k/10 = 15 : 10 : 6.

Hence, C's share (4650 * 6/31) = Rs, 900.

**Answer6: B) 4th,11th,18th,25th****Explanation:**

We shall find the day on 1st April 2001.

1st April, 2001 = (2000 years + Period from 1.1.2001 to 1.4.2001)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

Jan. Feb. March April

(31 + 28 + 31 + 1) = 91 days 0 odd days.

Total number of odd days = (0 + 0 + 0) = 0

On 1st April 2001, it was Sunday.

In April 2001 Wednesday falls on 4th, 11th, 18th, and 25th.

**Answer7: C) 22 minutes****Explanation:**

Let the two conditioners be A and B

'A' cools at 40min

'B' at 45min

Together = (a x b)/(a + b)

= (45 x 40)/(45 + 40)

= 45 x 40/85

= 21.1764

= 22 min (approx).

**Answer8: B) 4/7****Explanation:**

Let number of balls = (6 + 8) = 14.

A number of white balls = 8.

P (drawing a white ball) = 8 /14 = 4/7.

**Answer9: B) 8x****Explanation:**

x weeks x days = (7x + x) days = 8x days.

**Answer10: C) 720**

**Explanation:**

The word 'OPTICAL' contains 7 different letters.

When the vowels OIA are always together, they can be supposed to form one letter.

Then, we have to arrange the letters PTCL (OIA).

Now, 5 letters can be arranged in 5! = 120 ways.

The vowels (OIA) can be arranged among themselves in 3! = 6 ways.

Required number of ways = (120 x 6) = 720.

**Also Practice:** *Quantitative Aptitude Questions and Answers With Explanation (Practice set 12)*