Most commonly asked English Questions in all competitive Exams (Synonyms and Antonyms) (Practice set 13)

By HH Team | Views: 385

Q1:
Select the synonym of
dire

A) calm B) mild
C) critical D) trivial

Answer1: C) critical

Q2:
Select the synonym of
snatch

A) detonate B) bequeath
C) confer D) wrench

Answer2: D) wrench

Q3:
Select the synonym of
to visualize

A) to repudiate B) to anticipate
C) to eschew D) to scorn

Answer3: B) to anticipate

Q4:
Select the synonym of
proximity

A) futile B) preposterous
C) absurd D) imminent

Answer4: D) imminent

Q5:
Select the antonym of
extravagance

A) expensive B) thrift
C) cheap D) absurd

Answer5: B) thrift

Q6:
Select the antonym of
pilferer

A) sniper B) punk
C) lifter D) police

Answer6: D) police

Q7:
Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word:-
Insolent

A) Sullen B) Affable
C) Determined D) Rich

Answer7: B) Affable
Explanation:
Insolent means ill-manneredSullen means moodyAffable means good-natured which is nearly opposite to InsolentDetermined means purposeful.

Q8:
Emphasize most nearly means

A) Accentuate B) Calculate
C) Justify D) Demain

Answer8: A) Accentuate
Explanation:
Emphasize means giving special importance or worth giving attention to in speaking or writing.
Here in the options, Accentuate is most nearly means Emphasize.

Q9:
Select the synonym of
decree

A) certificate B) Law
C) title D) award

Answer9: B) Law

Q10:
Select the antonym of
impiety

A) blasphemy B) heresy
C) profanity D) reverence

Answer10: D) reverence

Q11:
Select the synonym of
conspiracy

A) fidelity B) plot
C) ardor D) zeal

Answer11: B) plot

Q12:
Select the synonym of
aground

A) stranded B) higher
C) afloat D) buoyant

Answer12: A) stranded

Q13:
Which of the following is the MOST OPPOSITE in meaning to the given word?
Interim

A) Medieval B) Tentative
C)  Interval D)  Permanent

Answer13: D)  Permanent
Explanation:
“Interim” means in or for the intervening period; provisional. Options B and C are synonyms of the word and A and E are irrelevant. “Permanent” is the word that best explains the opposite meaning of “interim”. Thus, option D is the correct answer.

Q14:
Choose the word which is nearest in meaning to the given word:-
Nebulous

A) Tiny B) Vague
C) Insignificant D) Inadequate

Answer14: B) Vague
Explanation:
Nebulous means hazy, Tiny means small, Vague means unclear, Insignificant means unimportant, Inadequate means insufficient. So, Nebulous is nearest in meaning to Vague.

Q15:
Select the antonym of
primed

A) fit B) able
C) unready D) prepped

Answer15: C) unready

Q16:
Select the synonym of
gripe

A) To grieve B) To grasp
C) To flatter D) To hold

Answer16: A) To grieve

 

Practice our complete set

Thank you for your feedback!